Inmiddels maakte in Nederland The Dutch Swing College Band onder leiding van Peter Schilperoort furore, en veel lokale bands pakten die stijl op. Een daarvan was de al langer bestaande Cotton City Jazzband, met naast Martin Bron ook weer Ben Volkers. In 1953 won de band de eerste prijs in de AVRO-jazzcompetitie.
Hotel Industrie aan de (nu Korte) Haaksbergerstraat had van 1952 tot 1960 in Wim Lammerink en zijn latere vrouw Nettie Sahupala als zangeres zijn vaste dansavonden met het Sunny Side Quartet, in een zaal die rook naar frisse boenwas en verschaald bier. Het accent lag op Benny Goodman-achtige swing, en de band wilde een tegenwicht bieden aan de (te?) veel gehoorde dixieland. De band viel uiteen toen bassist Bert Abel en klarinettist Jan Kothuis in Eindhoven werk vonden en de inmiddels toegevoegde trompettist Herman Joostens voor enkele jaren naar Nieuw Zeeland verkaste.
De meeste (oudere) Enschedeërs van nu denken bij lokale jazz allereerst aan de Cotton Town Jazzband, die in 1958 werd opgericht. Daar gingen nog twee bands aan vooraf, die uit 1954 respectievelijk 1956 dateerden en waarvan enkele leden later tot de Cotton Town Jazzband toetraden.
Dat waren allereerst The Philharmonic Rhythm Jivers onder leiding van pianist Bouke Batstra, die het zelfs brachten tot een optreden bij Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De band speelde vrijwel uitsluitend bij Schouwburg Irene aan de Noorderhagen, soms wel twee keer per week.
Van het hoge niveau van de band getuigt een bewaard gebleven plaat met nummers als South en At the Jazz Band Ball. Trompettist Herman Joostens: “Jazzmuziek was duidelijk klassegebonden, het was er een komen en gaan van studenten van de HTS en de Hogere Textielschool. Ook kwamen er veel leerlingen van de HBS en de ULO, maar werkende jongeren zag je er nauwelijks.”
Vanaf 1957 speelde in Ons Huis aan de Oldenzaalsestraat [nu de Heurne] de band The Classics, met onder andere trompettist Henk Brouwer en bassist Henk Bleumink. Zij troffen er vaak de even jeugdige Henk Elsink, die boven Ons Huis De Lijmkit had, een eerste aanzet tot nachtclub/cabaret. In 1958, toen de Philharmonics al uiteengevallen waren, staken enkele musici die elkaar uit het circuit kenden, spontaan de koppen bij elkaar om tot de oprichting van een nieuwe band te komen.